Angliški pusryčiai – tai ne tik sotus ryto valgis, bet ir Didžiosios Britanijos kultūros simbolis, istorijos liudininkas lėkštėje. Šis legendinis patiekalas, dar vadinamas „Full English Breakfast“, per šimtmečius tapo tarptautinės virtuvės dalimi ir šiandien patiekiamas nuo Londono iki Lietuvos viešbučių.
Istorijos šaknys: nuo aristokratų iki darbininkų
Angliškų pusryčių idėja siekia XIV–XV amžių ir yra susijusi su „Gentry“, visuomenės sluoksniu, kuris laikė save tradicinio angliško kaimo gyvenimo būdo sergėtojais, šalies kultūros paveldėtojais bei puoselėtojais. Kitaip tariant, istorija prasideda Anglijos aukštuomenės užmiesčio namuose ir susijusi su jų gyvenimo būdu bei svetingumo tradicijomis.
Anglijos aukštuomenė laikė savo pareiga išlaikyti tradicinį anglosaksų gyvenimo būdą, vertybes, kultūrą ir virtuvę. Didieji Anglijos kaimo namai ir dvarai buvo svarbūs vietos visuomenės centrai, o viena iš labiausiai puoselėjamų tradicijų buvo medžioklė. Pusryčiai prieš ją buvo laikomi labai svarbiu socialiniu įvykiu.
Angliškų pusryčių sąvoka atsirado palyginti neseniai, kiek daugiau nei prieš du šimtus metų, maždaug 1800–aisiais. Tuo metu buvo pabrėžiama, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, suteikiantis energijos visai dienai. Iš pradžių angliški pusryčiai tapo populiarūs turtingų visuomenės narių, anglų bajorų namuose, kur tokie pusryčiai paprastai būdavo patiekiami ant baro ir kiekvienas namiškis ar namų svečias galėdavo susikomplektuoti sau patinkančią lėkštę.
Tačiau ne visuomet gausūs angliški pusryčiai buvo tik turtingųjų privilegija. Pramonės perversmo metu tokius pusryčius pradėjo valgyti ir neturtingųjų klasei priskiriami darbininkai, mat sotūs pusryčiai suteikdavo jiems energijos, reikalingos norint visą dieną aktyviai dirbti.

Angliški pusryčiai: regioninės variacijos ir paplitimas
Vertinant skirtingus Anglijos, Airijos regionus, galimos įvairios variacijos. Škotijoje duoną neretai pakeičia avižiniai blynai, o Velso pusryčiams būdingas gausus moliuskų ir jūržolių naudojimas. Airijoje būtina šoninė, kiaulienos dešrelės, keptas kiaušinis, tradicinis airiškas baltasis ir juodasis pudingas, skrebutis ir keptas pomidoras.
1950–aisiais metais didelė dalis Didžiosios Britanijos gyventojų savo dieną pradėdavo lėkšte angliškų pusryčių, o visai netrukus tokie pusryčiai buvo įtraukti į kavinių ir barų meniu, pradėti tiekti viešbučiuose ir moteliuose. Angliški pusryčiai populiarūs ne tik pačioje Didžiojoje Britanijoje, tačiau ir daugelyje anglakalbių šalių, kur visuomeniniam gyvenimui didelę įtaką turėjo ar turi anglų kultūra.
Šiuolaikinės tradicijos ir etiketas
Angliški pusryčiai tradiciškai patiekiami ant šeimos stalo, per socialinius susibūrimus arba restoranuose. Net ir šiais laikais daug anglų dieną dažniausiai pradeda su laikraščiu, todėl kultūriškai yra leistina ignoruoti kitus prie stalo sėdinčius asmenis, jei valgote ir tuo pat metu skaitote laikraštį. Tai dar viena tradicijos dalis – anglai individualiai mėgsta susipažinti su šios dienos aktualijomis.
Didžiosios Britanijos kavinėse ir baruose angliški pusryčiai kartais vadinami visos dienos pusryčiais („All day breakfast“), nes šis pavadinimas labai tinkamas – tradiciniai angliški pusryčiai yra tokie gausūs, sotūs ir kaloringi, kad tikrai gali suteikti energijos ne tik rytui, bet ir visai dienai.

Autentiškas angliškų pusryčių receptas
Klasikiniai angliški pusryčiai turi vieną vienintelę taisyklę – kuo daugiau ir kuo riebiau! Tai ne granolos ir ne glotnučiai. Geras pavyzdys riebumui ir sotumui nusakyti yra duonos pasirinkimas – angliškiems pusryčiams nedera pasirinkti skrudintuvėje skrudinto skrebučio, o vietoje jo BŪTINA rinktis kiaulienos taukuose apkeptą šviesios duonos riekę ar bandelę.
Ingredientai (2 porcijoms):
- 3–4 kiaušiniai
- 4–6 kiaulienos šoninės gabalėliai
- 4 šviežios kiaulienos dešrelės
- 1 skardinė pomidorų padaže keptų pupelių
- 2 pomidorai
- 6–8 pievagrybiai
- 2–4 duonos riekės (čiabata, sourdough (natūralaus raugo angliška duona) ar įprasta balta duona)
- sviestas kepimui
- druska ir juodieji pipirai
- šlakelis aliejaus
Gaminimo eiga:
- Kiaušinius nuplaukite, pomidorus perpjaukite pusiau, pievagrybius supjaustykite į kelias dalis. Prieš gaminimą viską paruoškite, nes procesas bus greitas ir reikės koordinuoti kelis ingredientus vienu metu.
- Gaminimui geriausia naudoti 2 keptuves – vieną skirti mėsos gaminiams ir daržovėms, o kitą kiaušiniams. Įkaitinkite keptuvę, įmeskite gabalėlį sviesto ir pakepinkite dešreles bei šoninę.
- Toje pačioje keptuvėje, kur jau bus išsiskyrę nemažai dešrelių ir šoninės riebalų, apkepkite pievagrybius ir pomidorus (perpjauta puse į apačią). Visa tai ant kepinkite gausiuose riebaluose – taip reikalauja tradicija.
- Atskirame prikaistuvyje ant mažos ugnies pakaitinkite konservuotas pupeles. Rekomenduojama įmesti gabalėlį sviesto skoniui sušvelninti. Pupeles nuolat maišykite, kad neprisviltų.
- Antrojoje keptuvėje iškepkite kiaušinius taip, kaip mėgstate – dažniausiai „sunny side up“ (trynys į viršų), bet gali būti plakti (scrambled) ar be lukšto virti (poached). Pagardinkite druska ir pipirais.
- Angliškiems pusryčiams rimčiausias smūgis ir nusižengimas kulinarinei tradicijai bus, jei tradicinius angliškus pusryčius jums pateiks su keptomis ar skrudintomis bulvytėmis. Vietoj bulvyčių turi būti skrudinta balta duona, bet jokiu būdu ne įprastoje skrudintuvėje. Duoną reikia apkepti kiaulienos taukuose arba keptuvėje su sviestu.
Patiekimas: sudėkite viską į didelę lėkštę ir patiekite karštą. Angliški pusryčiai turi būti valgomi iškart, kol karšti.

Angliški pusryčiai: sveikesnės alternatyvos
Nors tradiciniai angliški pusryčiai turi būti sotūs, kaloringi ir riebūs, tačiau ne kiekvieno šiuolaikinio žmogaus skrandis gali tokius atlaikyti. Todėl ieškant sveikesnės alternatyvos, galima šiuos pusryčius kiek pakeisti:
- Pirmiausia reikėtų pagalvoti apie kokybiškos mėsos pasirinkimą. Perdirbta mėsa (dešros ir dešrelės) yra viena didžiausių blogybių. Rinkitės kokybiškus, mažiau perdirbtus mėsos produktus arba šviežių mėsos gaminių alternatyvas.
- Jei norite sveikesnės versijos, rinkitės mažiau riebią šoninę arba kepkite be aliejaus. Naudokite kepimo popierių, kad sumažintumėte riebalų kiekį.
- Pridėkite daugiau keptų daržovių – avokadų, šparago, brokolių ar kitų sezoninių daržovių.
Su kuo patiekti angliškus pusryčius
Tradiciškai angliški pusryčiai patiekiami su stipria juoda arbata arba kava, kartais – su šviežiomis sultimis, dažniausiai apelsinų. Sekmadieniais galima ir su putojančiu gėrimu, kaip juokaudami sako patys britai.
Svarbiausia – nepamirškite saiko. Angliški pusryčiai yra labai riebūs, nes visos sudedamosios dalys dažniausiai kepamos riebaluose, todėl reiktų nepamiršti saiko ir nepiktnaudžiauti tokiu ryto valgiu kasdien. Dažniausiai tokiais pusryčiais žmonės mėgaujasi savaitgaliais ar atostogų metu – tuomet, kai pusryčiams galima skirti daug laiko ir neskubėti.
Angliški pusryčiai – tai ne tik skanūs pusryčiai, bet ir galimybė pajusti britų kultūros skonį, pažinti istorijos puslapius per gastronomijos prizmę. Kiekvieną kartą, kai ruošiate šį patiekalą, dalyvaujate tradicijoje, kuri tęsiasi jau kelis šimtmečius.
Skanių ir sočių pusryčių!
Šaltiniai:
- https://englishbreakfastsociety.com/full-english-breakfast
- https://alexanderhotels.co.uk/about-us/blog/brief-history-english-breakfast/
- https://potkettleblackltd.co.uk/the-history-and-evolution-of-the-full-english-breakfast/
- https://www.historic-uk.com/CultureUK/Traditional-English-Breakfast/
Nuotraukų šaltinis ©canva.
