Granola – maistingas ir gardus užkandis, kurį galite valgyti pusryčiams ar užkandžiui. Dažniausiai jos pagrindą sudaro avižiniai dribsniai ir kiti priedai. Granola patiekiama su jogurtu, pienu, uogomis ar vaisiais. Šiuos skrudintus avižinius dribsnius mėgstu valgyti, kai noriu sveikesnio, bet saldaus užkandžio. Ji yra ganėtinai kaloringa, todėl granolos nereiktų padauginti.
Nors dažniausiai granola kepama orkaitėje, bet jeigu gaminate nedidelį kiekį, galite ją kepti ir sausoje keptuvėje.
Pagal šį receptą pagaminta granola nebus labai saldi, naudojau nedaug aliejaus, o riešutų ir sėklų taip pat dėjau saikingai. Nors apačioje pateikėme tikslų receptą, bet visada galite naudoti produktus, kuriuos turite savo virtuvės spintelėse.

Kokie yra dažniausiai granolos ingredientai?
Avižiniai dribsniai. Jie sudaro granolos pagrindą. Jeigu laikotės keto mitybos, jų nenaudokite, o gaminkite granolą tik iš riešutų ir sėklų.
Riešutai. Tinka patys įvairiausi: migdolai, graikiniai, anakardžiai, žemės, lazdynų riešutai. Geriausia prieš kepant juos stambiai sukapoti.
Sėklos. Galite naudoti moliūgų, saulėgrąžų sėklas.
Džiovinti vaisiai. Tinka razinos, spanguolės, abrikosai, datulės. Juos reiktų naudoti, kai granola jau bus iškepusi.
Saldiklis. Puikiai tinka skystas medus, klevų ar agavų sirupas. Taip pat galite naudoti rudąjį cukrų ar sutrintą bananą.
Aliejus. Dažniausiai naudojamas alyvuogių ar kokosų aliejus. Granolai jis suteikia traškumo. Vietoj aliejaus galima naudoti kiaušinio baltymą. Taip pat galima naudoti ir sviestą.
Prieskoniai. Granolai subtilų skonį suteiks cinamonas, vanilė, imbieras, gvazdikėliai, kardamonas ir pan.
Kiti priedai. Į iškeptą granolą galite įdėti kokosų drožlių, šokolado gabaliukų.
Kaip pagaminti granolą?
Granolos paruošimas: riešutus peiliu stambiai sukapojame. Į didelį dubenį sudedame visus granolos ingredientus, išskyrus kokosų drožles. Viską gerai išmaišome.
Granolos kepimas: ant kepimo skardos patiesiame kepimo popierių, suberiame granolą. Kepame 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Tada su mentele granolą pamaišome ir dar kepame apie 10 minučių ar kol dribsniai taps vos auksinės spalvos.
Laikymas: į atvėsusią granolą suberiame kokosų drožles. Laikome kambario temperatūroje uždarame inde iki 2 savaičių.
Jeigu patiko granolos receptas, siūlome išbandyti ir šiuos sveikus pusryčių receptus





Granola su migdolais ir kokosų dribsniais
- Porcijų skaičius: 12
- 1 porcijos maistinė vertė: 132 kcal, angliavandenių 8,5 g, riebalų 6,6 g, baltymų 3,2 g
- Paruošimo laikas: 30 minučių
Jums reikės:
- 3 (240 g) stiklinių avižinių dribsnių
- 1/2 stiklinės riešutų (naudojau migdolus ir graikinius riešutus)
- 2 valg. š. moliūgų sėklų
- 2–3 valg. š. kokosų dribsnių
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2–3 valg. š. skysto medaus
- žiupsnelio cinamono
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Riešutus peiliu stambiai sukapojame.
- Į didelį dubenį sudedame visus granolos ingredientus, išskyrus kokosų drožles. Viską gerai išmaišome.
- Ant kepimo skardos patiesiame kepimo popierių, suberiame granolą. Kepame 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Tada su mentele granolą pamaišome ir dar kepame apie 10 minučių ar kol dribsniai taps vos auksinės spalvos.
- Į atvėsusią granolą suberiame kokosų drožles. Laikome kambario temperatūroje uždarame inde iki 2 savaičių.