Prancūziškas skrebutis – tobulas patiekalas tingiems savaitgalio pusryčiams, kai norisi kuo mažiau stovėti virtuvėje, bet norisi mėgautis puikiais skoniais. Prancūziškus skrebučius pagaminsite tikrai greitai ir paprastai – tereikia juos įmerkti į paruoštą kiaušinių plakinį, o tada iškepti keptuvėje, kol taps auksinės spalvos. Dažniausiai gaminu skrebučius su labai mažai cukraus, nes naudoju saldesnius priedus. Tad cukraus kiekį reguliuokite pagal save.
Skrebučiai dažniausiai mirkomi kiaušinio ir pieno plakinyje, bet vietoj pieno galima naudoti grietinėlę. Taip pat galima naudoti augalinės kilmės pieną.
Jeigu gaminu didesnį kiekį skrebučių, iškepusius laikau apie 140 °C įkaitintoje orkaitėje.

Kas yra prancūziškas skrebutis?
Teigiama, kad prancūziški skrebučiai (angliškai French toast) atsirado ne Prancūzijoje, o Anglijoje. Jie buvo pavadinti prancūziškais, nes šis žodis siejosi su prabanga, gurmanišku skoniu. Šiuo metu šie skrebučiai yra populiarūs visame pasaulyje ir ruošiami tiek namų virtuvėse, tiek restoranuose. Prancūziški skrebučiai gali būti patiekti tiek labai paprastai, tiek gurmaniškai, naudojant neįprastus produktus, pavyzdžiui, riešutų sviestą, karamelizuotus bananus ar obuolius.
Svarbiausias skrebučių ingredientas yra batonas ar šviesi duona, ypač tinka brioche. Svarbiausia, kad naudojama duona būtų ne per šviežia, o pastovėjusi, kietesnė, nes tada ji mažiau sugers skysčio, bus tvirtesnė. Tokie skrebučiai bus iš išorės labiau apskrudę, o viduje minkšti.
Kaip pagaminti prancūziškus skrebučius?
Platesniame inde lengvai išplakame kiaušinius, pieną, cinamoną ir vanilinį cukrų. Tuo metu keptuvėje ant vidutinės ugies ištirpiname gabaliuką sviesto.
Batono riekelę iš abiejų merkiame į kiaušinių ir pieno plakinį. Ją iškart ištraukiame ir dedame į keptuvę. Batono riekelė turi būti lengvai sudrėkusi, bet nepermirkusi. Kepame iš abiejų pusių po keletą minučių ar kol lengvai apskrus. Patiekiame karštus su norimais priedais.




Prancūziškas skrebutis
- Porcijų skaičius: 2
- 1 porcijos maistinė vertė: 398 kcal, angliavandenių 35,3 g, riebalų 21,4 g, baltymų 15,4 g
- Paruošimo laikas: 10 minučių
Jums reikės:
- 6 riekelių batono (ne visai šviežio)
- 2 kiaušinių
- 125 ml (1/2 stiklinės) pieno (įprasto ar augalinės kilmės)
- 2 valg. š. sviesto
- žiupsnelio cinamono
- žiupsnelio vanilinio cukraus
- Patiekimui: šviežių uogų, uogienės, graikiško jogurto, klevų sirupo ar cukraus pudros
Gaminimas:
- Platesniame inde lengvai išplakame kiaušinius, pieną, cinamoną ir vanilinį cukrų.
- Tuo metu keptuvėje ant vidutinės ugies ištirpiname gabaliuką sviesto.
- Batono riekelę iš abiejų merkiame į kiaušinių ir pieno plakinį. Ją iškart ištraukiame ir dedame į keptuvę. Batono riekelė turi būti lengvai sudrėkusi, bet nepermirkusi.
- Kepame iš abiejų pusių po keletą minučių ar kol lengvai apskrus. Patiekiame karštus su norimais priedais. Skanaus!